czwartek, 19 marca 2015

Pieczeń wołowa z żeliwnego garnka

          1,2 kg. karkówki wołowej odrobinę posolić, przyprawić czarnym, mielonym pieprzem, zmacerować w oleju z pestek winogron i przełożyć na noc do lodówki.
          Na drugi dzień zrumienić mięso ze wszystkich stron w garnku żeliwnym (w celu zamknięcia porów), następnie wyjąć karkówkę z garnka i ponacinać w poprzek; a w powstałe kieszonki wkładać kawałki wędzonej słoniny. Na spodzie garnka ułożyć kilka plastrów świeżej słoniny, na nich ułożyć przygotowane mięso oraz 1 foremkę esencji do pieczeni. Do garnka dorzucić jeszcze parę marchewek oraz cebulę, wlać 1 szklankę wrzącej wody, zamknąć garnek i całość piec w temperaturze 160 stopni w piekarniku bez termoobiegu 3 godziny.
           Mięso podawać z kaszą bulgur oraz warzywami z patelni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz