wtorek, 31 marca 2015

Palcówka z kaszą gryczaną i burakami

             Jest taki sklep, gdzie sprzedają palcówkę firmową. Nazwa kiełbasy jest odpowiednia do smaku i jakości. Owa palcówka to kiełbasa surowa, w naturalnym jelicie, w tradycyjny sposób przyprawiona i tylko trochę podsuszona. Dodatkowe suszenie możemy przeprowadzić w domu.
             Palcówkę włożyć do wrzątku i gotować około 15 minut w ledwie "mrugającej" - prawie bez bąbelków wodzie. Równocześnie ugotować, wg przepisu, kaszę gryczaną. Dzień wcześniej ugotować twarde, podobnej wielkości buraki. W dniu podania buraki ścieramy na tarce i przyprawiamy sokiem z wyciśniętej cytryny/limonki lub octem jabłkowym.
             Całość podajemy skropione oliwą z oliwek extra virgin.
Uwagi: Surowe, wyszorowane buraki wkładamy do wrzącej wody, solimy, przyprawiamy: liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem w ziarnach i tymiankiem. Gotujemy do miękkości.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz