poniedziałek, 23 marca 2015

Rosół ten prawdziwy z Dziesięcin.

            Należy wygospodarować około 2 godzin.
Całego kurczaka zalać 3,5 litrami zimnej wody - zagotować. Zdjąć z powierzchni rosołu szłam, dodać 3 spore szczypty soli, kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu, kilka liści laurowych oraz ziaren ziela angielskiego. Gotować na bardzo małym ogniu, pod przykryciem, około 80 minut. Następnie dodać do wywaru 2 całe marchwie (najlepiej ekologiczne), spory kawał korzennego selera i przypaloną nad ogniem (z tym ostrożnie!) cebulę oraz 1 łyżkę przyprawy do zup - bez glutaminianu sodu i innych wynalazków. Gotować dalsze 20 minut. Po tym czasie z rosołu wyjąć warzywa, następnie kurczaka i dodać makaron. Gotować ostatnie 10 minut.
            Rosół spożywać w dowolnej konfiguracji: z warzywami, bądź bez.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz