Filety z dorsza delikatnie z obu stron posolić, przyprawić od strony bez skóry białym mielonym pieprzem, kurkumą, bazylią, oregano, rozmarynem, nasmarować olejem z pestek winogron i przełożyć na kilka godzin pod przykryciem do lodówki.
Po tym czasie rybę panierować w pszennej mące, otrzepać z jej nadmiaru i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Nie obrane, umyte, buraki ugotować z dodatkiem soli, kminu rzymskiego i anyżu - po ostudzeniu - obrać, pokroić w plastry, przyprawić octem jabłkowym i syropem klonowym.
Dorsza podawać z komosą ryżową (ugotowaną zgodnie z przepisem) i burakami.
Uwagi: Quinoa ( kraj pochodzenia: Peru) to świetny dodatek do warzyw, mięs i ryb - zamiennik ryżu i kasz. Uważana jest za "matkę zbóż". Cechuje się wysoką zawartością białka, magnezu, żelaza, miedzi i fosforu. Nie zawiera glutenu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz