środa, 18 listopada 2015

Mielone kotlety

          Mieloną łopatkę wieprzową (0,5 kg.) odrobinę posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, wędzoną słodką papryką, majerankiem, lubczykiem, rozmarynem, czosnkiem oraz 2 łyżkami oliwy z oliwek po suszonych pomidorach. Do mięsa dodać także namoczoną i odciśniętą czerstwą pszenną bułkę oraz 1/2 szklanki zimnej wody - wszystko bardzo dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić na jednolitą masę. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin do lodówki.
          Po wskazanym czasie z mięsa formować okrągłe kotlety, obsmażać je na patelni z obu stron, a następnie zapiekać w piekarniku około 20 minut.
          Mielone podawać z ziemniakami ugotowanymi na parze oraz kiszoną kapustą polaną olejem z pestek winogron.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz