1. Kawałek wieprzowego schabu środkowego pokroić w poprzek w równe, dość grube, plastry. Każdy ponacinać nożem w poprzek włókien, delikatnie posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, słodką mielona papryką, słodką wędzoną mieloną papryką, oregano i rozmarynem, pozagniatać dłonią, ułożyć w piramidę i tak przełożyć na noc do lodówki.
2. Umyte buraki ugotować do miękkości z dodatkiem kminu rzymskiego oraz anyżu - po wystudzeniu zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnego dnia na patelni usmażyć łącznie 2-3 pokrojone czerwone i żółte cebule, 2 czerwone papryki, kilka ząbków czosnku z dodatkiem soli, pasty harissa, ziół prowansalskich oraz 2 łyżek japońskiego sosu sojowego. Zawartość patelni przemieszać z utartymi burakami.
3. Na rozgrzanej patelni smażyć plastry schabu z obu stron, a następnie piec je 20 minut w piekarniku wraz z kawałkami masła i czosnku na ich górnej stronie.
4. Kotlety podawać z białą ( nieprażoną) kasza gryczaną oraz sałatką z buraków i papryki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz