wtorek, 17 listopada 2015

Łosoś z jarmużem i bryndzą

          Filet z łososia pokroić w porcje, delikatnie posolić, przyprawić białym mielonym pieprzem, kurkumą, oregano, rozmarynem, czosnkiem oraz olejem z pestek winogron i przełożyć pod przykryciem na kilka godzin do lodówki.
          Po tym czasie na parze ugotować ziemniaki (25 minut) oraz jarmuż (5 minut). Rybę, w panierce z mąki kukurydzianej i bułki tartej, usmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym.
          Łososia podawać z ziemniakami oraz jarmużem z dodatkiem słowackiej bryndzy.
Uwagi: Bryndza to miękki ser podpuszczkowy z owczego mleka. Dobrze komponuje się z jarmużem, którego wówczas nie trzeba już dosalać. Na parze gotujemy tylko liście jarmużu, bez twardych łodyg. 
Jarmuż jest silnym przeciwutleniaczem, posiada właściwości przeciwzapalne, jest źródłem witaminy K, C, karotenoidów, wapnia, żelaza, zawiera także, podobnie jak brokuły, sulforafan.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz