środa, 4 listopada 2015

Pieczona gęsina z jaglaną kaszą

              Gęsie uda posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem i przełożyć pod przykryciem na noc do lodówki. Następnego dnia uda podsmażyć ze wszystkich stron na kawałkach mielonej, przyprawionej słoniny, wierzch posmarować niewielką ilością pasty Harissa, naczynie żaroodporne przykryć i piec około 2 godzin (na 1 kg. mięsa) w temperaturze 160 stopni; pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę w celu przyrumienienie mięsa.
              Uda podawać z kaszą jaglaną i gotowanymi brokułami z sosem jogurtowo-majonezowym.
Uwaga: Pasta Harissa składa się z ostrej papryki chili, czosnku, kolendry, soli i kminku. Pochodzi z Tunezji, nadaje potrawie ostrego oraz orientalnego wyrazu.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz