niedziela, 29 listopada 2015

Klopsiki z pary z zapiekanym selerem naciowym

            Ulubione mielone mięso (0,5 kg.) delikatnie posolić, przyprawić czarnym pieprzem, kurkumą, wędzoną papryką, granulowanym czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem, majerankiem, dodać 3 łyżki tartej bułki oraz 1 szklankę zimnej wody - całość dokładnie wymieszać i wyrobić, a następnie przełożyć na kilka godzin lub noc, pod przykryciem, do lodówki.
            Po tym czasie z przygotowanego mięsa formować okrągłe pulpety i wraz z ziemniakami gotować około 20 minut na parze.
            W międzyczasie umyć, pokroić w 1-cm. plastry łodygi selera naciowego i piec pod przykryciem w piekarniku około 20 minut. Następnie selery polać sosem pomidorowym- piec bez przykrycia jeszcze 10 minut.
            Klopsiki, ziemniaki i pieczony seler podawać łącznie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz