Lekko solone filety śledziowe moczyć 2 godziny w zimnej wodzie - w trakcie 3 lub 4 razy ją zmieniając, a następnie jeszcze przez 1 godzinę w wodzie wymieszanej w kilkoma łyżkami octu jabłkowego. Po tym czasie śledzie wysuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w poprzek w 2-centymetrowe kawałki i przełożyć do słoika.
W międzyczasie, na patelni zwilżonej olejem po suszonych pomidorach, przez kilka minut smażyć pokrojoną czerwoną cebulę, czerwoną paprykę oraz garść pomidorów koktajlowych. Następnie dodać 1 łyżkę oryginalnej łagodnej węgierskiej pasty paprykowej, całość wymieszać i po 2 minutach wyłączyć. Przestudzone warzywa przemieszać z pokrojonymi śledziami i przełożyć w słoiku na noc do lodówki.
Przygotowane śledzie podawać z chlebem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz