W garnku 60 minut gotować sporą porcję królika wraz z dodatkiem soli, kurkumy, oregano, tymianku oraz kilku rozgniecionych ząbków czosnku.
Z pora odciąć liście (płaskie i podłużne) - nie będą potrzebne, pozostawić łodygę, pokroić ją w 0,5 cm. plastry, następnie podsmażyć je na maśle wraz z cebulą.
Do mięsnego wywaru dodać przepłukany w wodzie naturalny ryż, zawartość patelni, pokrojoną marchew, seler i korzeniową pietruszkę - gotować 40 minut, wyłączyć, z królika usunąć kości i po 30 minutach zmiksować na jednolity krem.
Wiejski chleb pokroić w niedużą kostkę, równomiernie posypać ją słodką wędzoną papryką, czarnym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Kawałki chleba smażyć na kilku łyżkach oleju rzepakowego do uzyskania złoto-brązowej barwy i chrupkości grzanki.
Zupę krem z pora podawać z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz