wtorek, 8 grudnia 2015

Placek lotaryński - quiche lorraine

              2 szklanki pszennej mąki, 1 łyżeczkę soli, 10 łyżek zimnego masła, 10 łyżek zimnej wody wymieszać, wyrobić i uformować kulę. Następnie zawinąć ją w folię spożywczą i przełożyć na minimum 1 godzinę do lodówki.
              Wędzony boczek pokroić w nieduże plastry i podsmażyć na suchej patelni. W sporej misce wymieszać 2 szklanki tartego żółtego sera, 3 jajka oraz szklankę kwaśniej śmietany.
              Połowę przygotowanego ciasta rozwałkować, przełożyć do formy do zapiekania - piec około 10 minut w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie na zapieczonym placku ułożyć połowę plastrów podsmażonego, wytartego z nadmiary tłuszczu, boczku, wszystko zalać połową masy serowo-śmietanowo- jajecznej. Piec bez termoobiegu 30 minut w temperaturze 180 stopni.
              Uwagi: Z powyższego przepisu przygotujemy 2 placki lotaryńskie. Nadzienia do placków nie solimy; sól znajduje się już w cieście, żółtym serze oraz wędzonym boczku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz