piątek, 18 grudnia 2015

Pieróg calzone z grzybami shitake

                Przygotować ciasto na pizzę: wymieszać 2 szklanki mąki, 1 opakowanie suszonych drożdży, 1 łyżeczkę soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2/3 szklanki ciepłej wody, ciasto wyrobić i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
               W międzyczasie grzyby shitake pokroić w plastry i krótko przesmażyć z pokrojoną czerwoną cebulą.
               Z wyrośniętego ciasta  wyodrębnić 2 kule, każdą rozwałkować na cienki placek, następnie na środkową część placka wylać sos pomidorowy, na to grzybowy farsz oraz dużą ilość tartej mozzarelli. Placek z farszem złożyć na kształt pieroga, skleić brzegi i piec w piekarniku z termoobiegiem w temp. 220 stopni około 10 minut.
Uwagi: Grzyby shitake wzmacniają odporność, obniżają poziom ciśnienia i cholesterolu oraz prawdopodobnie wykazują działanie przeciwnowotworowe.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz