piątek, 4 grudnia 2015

Kotlety z ziemniaków i wędzonego łososia

         Ziemniaki ugotować na parze. Brzuszki z łososia pozbawić skóry, nadmiaru tłuszczu i ewentualnie płetw. Przyprawić je białym mielonym pieprzem, niedźwiedzim czosnkiem, bazylią i oregano - przy pomocy widelca rozdrobnić. Następnie przygotowanego łososia połączyć z ziemniakami i bardzo dokładnie rozetrzeć na elastyczną masę, po czym  formować z niej kotlety, panierować w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
         Pozbawione, za pomocą papierowego ręcznika, nadmiaru tłuszczu kotlety, podawać z marchewką, groszkiem i zieloną fasolką ugotowanymi na parze.
Uwagi: Celem ograniczenia użycia tłuszczu do minimum, można kotlety upiec na blasze wyłożonej pergaminem. W powyższym daniu niczego nie solimy - sól zawiera wędzony łosoś.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz