1,2 kg. schabu przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, dodać kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego i jałowca, zapeklować w oliwie z oliwek - przełożyć pod przykryciem na 2 dni do lodówki; w tym czasie mięso kilka razy obrócić i pougniatać ręką celem lepszego przeniknięcia przypraw.
Po 2 dniach schab oczyścić z ziaren i liści laurowych, obsmażyć na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron, posypać rozmarynem, obłożyć na wierzchu plastrami solonej słoniny, dookoła kawałkami czerwonej cebuli oraz pieczarek i piec bez przykrycia w piekarniku bez termoobiegu 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie 60 minut w temperaturze 140 stopni.
Po upieczeniu mięso powinno odpoczywać 30 minut.
Uwagi: Zapeklowanie schabu w oliwie lub oleju zatrzyma wypływ soków; mięso po upieczeniu będzie bardziej soczyste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz