piątek, 10 kwietnia 2015

Dorsz dla dorosłych

1. Sałatka. Pokroić w cienkie paski czerwoną paprykę, kawałek świeżego imbiru, a w połówki  kilka pomidorów koktajlowych. Przygotować sos: 2 łyżki naturalnego miodu, 7 łyżek octu jabłkowego i szczyptę soli dokładnie wymieszać. Sosem polać przygotowaną paprykę, imbir i pomidory, posypać oregano - wymieszać. Sałatka powinna być lekko kwaśna.
2. Ugotowany makaron wymieszać z podgotowaną kapustą kiszoną oraz 1 łyżką powideł śliwkowych. Tak przygotowany makaron powinien być lekko słodki.
3. Ryba. Przygotować panierkę: wymieszać mąkę pszenną, starte pieczywo owsiane (u mnie w formie gotowej panierki) i kilkanaście porwanych świeżych igieł rozmarynu. Przyprawione solą i przyprawą do ryb filety z dorsza obtaczać w panierce i smażyć na oleju rzepakowym z obu stron na złoto - brązowy kolor. Ryba powinna być lekko słona.
       Sałatę, makaron i rybę podawać łącznie.
Uwagi: Rybę smażymy na mocno rozgrzanym oleju najpierw stroną od skóry, po kilku minutach przerzucamy ją na drugą stronę i zmniejszamy temperaturę oleju.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz