czwartek, 16 kwietnia 2015

Zupa śródziemnomorska

          Podstawę tej zupy stanowią: fasola piękny jaś karłowy, fasola biała jednolita, groch żółty połówki, fasola malinka, fasola czarna, soczewica brązowa, soczewica zielona, fasola adzuki, fasola red kidney, fasola mungo i cieciorka, które należy namoczyć na noc w zimnej wodzie. Po tym czasie powyższe odcedzamy, zalewamy 3 litrami zimnej wody i wraz z kawałkiem wołowiny gotujemy około 1 godziny. W międzyczasie solimy, dodajemy kurkumę, tymianek, rozmaryn, oregano, pieprz, czerwoną słodką paprykę, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną marchew - gotujemy do miękkości. Następnie do zupy dodajemy makaron, potem koncentrat pomidorowy i pokrojoną - wcześniej ugotowaną, dobrej jakości, kiełbasę podwawelską. Sprawdzamy stopień przyprawienia i podajemy.

Uwagi: do przygotowania zupy wykorzystałem gotową mieszankę fasoli, grochu, soczewicy i cieciorki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz