czwartek, 9 kwietnia 2015

Taki mięsny tort

     2 kg. łopatki wieprzowej zmielić i przyprawić solą, 4 przeciśniętymi ząbkami czosnku, garam masala. Mięso pozostawić na noc pod przykryciem w lodówce. Następnie do łopatki dodać 0,3 kg startego żółtego sera, 1/2 szklanki pociętego świeżego kopru oraz wlać 1 szklankę zimnej wody - całość dokładnie wymieszać. Przyprawione mięso przełożyć do żeliwnego garnka; na wierzchu położyć plastry słoniny i świeżej papryki. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu pod przykryciem, po tym czasie jeszcze 30 minut bez przykrycia z termoobiegiem.
Uwagi: Tak przygotowane mięso dobrze prezentuje się na stole. Można je kroić jak tradycyjny tort i podawać z ulubionymi sosami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz