sobota, 11 kwietnia 2015

Pizza z 1. salami, 2. boczniakami, 3. szpinakiem

         Ciasto. 3 szklanki pszennej mąki, 1 łyżeczkę soli, cukru, paczkę drożdży instant, szklankę ciepłej wody i 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i łatwo oddzielać się od rąk. Nie może być ani  nazbyt suche, ani nazbyt wilgotne. W razie potrzeby dodać mąki lub dolać wodę. Z ciasta uformować kulę, lekko obsypać ją mąką i w szklanym naczyniu, pod przykryciem, w ciepłym miejscu pozostawić do wyrośnięcia przez około 1 godzinę. Następnie wyrośnięte ciasto  podzielić na 4 części i poszczególne części bardzo cieniutko rozwałkować. Im rozwałkowane ciasto będzie cieńsze - tym lepiej.






1. Pizza z salami, a w rzeczywistości w połowie Margherita. Zawsze na rozwałkowane cisto nakładamy najpierw sos pomidorowy (w mojej wersji dobrej jakości przecier pomidorowy, składający się wyłącznie z pomidorów), następnie wybrane składniki, na końcu posypujemy serem (w mojej wersji gouda, morskim i mozzarella).




2. Pizza z boczniakami, w rzeczywistości także z salami i zielonymi oliwkami. Sposób postępowania jak powyżej.
Uwagi: Ja grzybów nie myję. Kroję je w paski i przesmażam na natłuszczonej patelni kilka minut. Pod koniec smażenia dodaję odrobinę soli i tymianek.





3. Pizza ze szpinakiem. Rozmrożony, 2 minuty podgotowany i odrobinę posolony szpinak nakładam na sos pomidorowy i posypuję serami.




             Pizzę piekę w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku z termoobiegiem około 10 minut; jednak co 2 minuty sprawdzam stan upieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz