sobota, 11 kwietnia 2015

Zupa z soczewicy z camembertem

         Nieduży kawałek wołowiny zalać zimną wodą i zagotować. Następnie zdjąć powstały na powierzchni szłam, posolić, dodać kurkumę, oregano, 4 zmiażdżone ząbki czosnku - gotować 20 minut. Po tym czasie do mięsnego wywaru dodać pokrojone warzywa: 4 ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler korzeniowy, cebulę oraz szklankę przepłukanej w wodzie czerwonej soczewicy - gotować 40 minut. Zupę wyłączyć przyprawić czarnym, mielonym pieprzem oraz 1 łyżką suszonego majeranku -wymieszać.
         Przed podaniem zupę z soczewicy wzbogacić kawałkami pleśniowego sera camembert.
Uwagi: Zupa z soczewicy ma słodkawy smak, camembert przełamuje tą nutę i nadaje zupie wytrawności.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz