Przygotować: 1 kg. boczku bez żeberek, 0,7 kg. wątróbki indyczej, 0,5 kg piersi z kurczaka.
1. Boczek i piersi z kurczaka pokroić w kawałki, posolić. Przygotować marynatę: połączyć 2 kieliszki wódki, 5 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki miodu - zapeklować w tym mięso i przełożyć je na 2 godziny do lodówki.
2. W sporym garnku około 1 godzinę gotować przygotowany boczek wraz z marynatą, 2 szklankami wody oraz kilkoma liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Po tym czasie do boczku dodać piersi z kurczaka oraz 2 obrane marchie, a po 10 minutach oczyszczone, osuszone i średnio wysmażone wątróbki indycze. Całość gotować jeszcze 10 minut.
3. Wszystkie składniki ostudzić, mięso i marchew zmielić w maszynce do mielenia mięsa, a następnie wymieszać je z 2 rozkłóconymi jajkami oraz powstałym po gotowaniu mięsa wywarem. Tak przygotowaną masą ponapełniać żaroodporne formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 45 minut - aż powstanie na powierzchni brązowa skórka.
Uwagi: Pasztet nie może być zbyt suchy, ani lejący się. Wysuszeniu przeciwdziała dodanie do masy wywaru powstałego po gotowanym mięsie, ponieważ tam kryje się wilgoć oraz smak. Należy pamiętać, że po upieczeniu w pasztecie zostanie zredukowana woda, będzie więc gęstszy niż przed pieczeniem. Pasztet powinno się piec w kąpieli wodnej: do większego naczynia wlewamy wodę, a następnie wstawiamy tam formę z masą na pasztet.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz