Filet z dorsza atlantyckiego pokroić w poprzek na 4 równe kawałki, odrobinę posolić, przyprawić przyprawą do ryb (bez glutaminianu sodu i konserwantów), zamarynować w oliwie z oliwek extra virgin i przełożyć na noc do lodówki.
Rybę usmażyć na patelni grillowej, czerwony ryż razowy przepłukać i ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 18 minut), plastry ogórka zamarynować w zalewie składającej się z wymieszanego miodu, octu jabłkowego, oleju rzepakowego i odrobiny soli.
Rybę, ryż i ogórki podawać łącznie skropione oliwą z oliwek extra virgin.
Uwagi: Saute to smażenie bez panierki.
Czerwony ryż razowy - riz rouge pochodzi z Camargue położonego w południowo-wschodniej Francji. Charakteryzuje go orzechowy smak i gumowata konsystencja; posiada szereg właściwości prozdrowotnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz