wtorek, 21 kwietnia 2015

Roladki z kurczaka

         Eleganckie danie, które przy nieznacznym wysiłku, zawsze się udaje.
         4 połówki piersi kurczaka posolić, dodać czarny pieprz, słodką mielona paprykę, kurkumę. Następnie ostrym nożem w każdym kawałku wyciąć kieszonkę; piersi obsypać dodatkowo zieloną czubricą i rozmarynem. Do kieszonek nakładać kawałki sera mozzarella, po czym każdy kawałek obwinąć 2 cieniutkimi plastrami szynki szwarcwaldzkiej (możne być także podlaski kumpiak, hiszpańska szynka jamon serrano, francuska de bayone, czy włoska prosciutto), spiąć 2 wykałaczkami i przesmażyć na gęsim smalcu z obu stron, a potem piec w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
         Roladki podawać grillowanymi połówkami pieczarek i ziemniakami puree ozdobionymi kawałkami żółtego sera salami.
Uwaga: Takie roladki to angielski klasyk lat 70-tych. W Polsce odpowiednikiem w tamtym czasie był kotlet de volaille.  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz