niedziela, 12 kwietnia 2015

Kaczka w buraczka-ch

         2,5 kg. tuszki kaczki zamrozić. Przełożyć z zamrażalnika do lodówki na 1 dzień przed pieczeniem.
Przed pieczeniem kaczkę posolić, przyprawić czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, gałką muszkatołową, słodką papryką, świeżym rozmarynem, cząbrem, trochę powyższych przypraw włożyć także do środka kaczki wraz z nieobraną główka czosnku. Na koniec kaczkę posmarować niewielka ilością smakowej oliwy z oliwek (czosnek i ostra papryczka) i wraz z połówkami obranych ziemniaków przyprawionych zieloną czubricą (czosnek, pietruszka, sól, bazylia, cebula, imbir, tymianek ) piec w piekarniku, bez termoobiegu, pod przykryciem, w temperaturze 190 stopni przez 2 godziny, a następnie obłożyć kaczkę kawałkami świeżego imbiru i piec bez przykrycia w temperaturze 170 stopni ostatnie 45 minut.
        Przygotować buraczki. Ugotować do miękkości kilka niewielkich buraków, potarkować, przyprawić solą, zieloną czubricą, 1/2 łyżki octu jabłkowego i 1,5 łyżki oleju rzepakowego- wymieszać.
        Kaczkę podawać z pieczonym ziemniakami i buraczkami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz