W żeliwnym garnku podsmażyć 2 pokrojone cebule, dodać pokrojony w 2 cm. kawałki seler naciowy, 5 rozgniecionych ząbków czosnku, pokrojoną w kostkę cukinię. Przyprawić solą, świeżym (jak jest ) rozmarynem, oregano, tymiankiem, czarnym mielonym pieprzem, małymi kawałeczkami świeżego imbiru, kurkumą, mieloną słodka papryką - wszystko przemieszać. Po chwili do garnka dorzucić pokrojonego w kostkę bakłażana (wcześniej na 30 minut posolonego i opłukanego), przecier pomidorowy, 1 łyżeczkę pasty paprykowej chilli i wlać 1 szklankę gorącej przegotowanej wody- ponownie przemieszać. Garnek wstawić do piekarnika na 1-2 godziny i piec w temperaturze około 170 stopni do uzyskania pożądanej miękkości.
Podawać z serem białym naturalnym.
Uwagi: Bakłażana należy pokroić w kostkę i posolić, a następnie po 30 minutach opłukać celem pozbycia się goryczy. Ratatouille to danie wegetariańskie z południa Francji, występujące w wielu odmianach. Moja wersja jest ostra z uwagi na obecność papryczek chilli i świeżego imbiru. Gorącą potrawę można przełożyć do słoików i po schłodzeniu przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz