piątek, 3 kwietnia 2015

Świąteczna szynka pieczona

             2,5 kg. szynki (koniecznie z tłuszczem i ze skórą) zapeklować w soli, czarnym mielonym pieprzu, ziarnach kolorowego pieprzu, kilku ząbkach czosnku, rozmarynie, estragonie, tymianku, trybuli, majeranku, suszonych powietrzem liściach lawendy; przełożyć na 2 dni do lodówki.
Po upływie ww. czasu szynkę obsmażyć ze wszystkich stron w garnku żeliwnym na 1/3 kostki smalcu, następnie przykryć mięso, stroną bez skóry, plastrami solonej słoniny, zamknąć garnek pokrywka i piec w piekarniku 4 godziny; 1 godzinę w temperaturze 190 stopni bez termoobiegu, a potem 3 godziny w temperaturze 160 stopni także bez termoobiegu. Mięso co 1 godzinę z wierzchu polewać powstałym sosem.
           Wystudzić, jeść jako wędlinę następnego dnia. Podawać z ulubionym sosem - bardzo dobrze pasuje sos chrzanowy.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz