sobota, 13 czerwca 2015

Babka ziemniaczana z młodą przysmażoną kaustą

            Młode ziemniaki obrać i drobno zetrzeć w maszynce. Tłustawe mięso wieprzowe pokroić w niewielką kostkę i smażyć pod przykryciem z dodatkiem soli, słodkiej papryki i granulowanego czosnku. Pod koniec dodać 1 łyżkę gęsiego smalcu i rozprowadzić go w mięsie. Do lekko odcedzonych z nadmiaru soku ziemniaków dodać przygotowane i ostudzone mięso, 2 rozkłócone jajka i trochę soli - wyrobić, a następnie masę przełożyć do żaroodpornej formy. Piec bez termoobiegu na złoto-brązowy kolor.
            Babkę ziemniaczaną podawać z ugotowaną na parze, a potem pokrojona i przesmażoną z dodatkiem sosu sojowego młodą kapustą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz