wtorek, 23 czerwca 2015

Chili con carne na mielonej, przyprawionej słoninie.

          W garnku podsmażyć na skwarki mieloną, przyprawiona słoninę. Następnie dodać 0,7 kg. mięsa mielonego - przemieszać, posolić, dodać rozdrobniony czosnek, oregano - dusić oraz rozdrabniać mięso drewniana łyżką. Gdy mięso nie będzie już surowe dodać do niego okrągły włoski ryż - przemieszać i chwilę dusić. Wówczas do garnka wlać sporo przegotowanej wrzącej wody (ryż wchłonie wodę), dodać łagodną pastę paprykową i kilka kropel tabasco - przemieszać i gotować pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać rozdrobnione pomidory, a po 7 minutach czarny mielony pieprz, słodką mieloną paprykę, bazylię, słodką kukurydzę z puszki oraz fasolę: czarną i pinto także z puszki - gotować jeszcze 3 minuty, na koniec przemieszać. Gotowe.
Uwagi: Czarna fasola zawiera wiele cennych witamin z grupy B, niacynę, kwasy Omega-3, żelazo. W chińskiej medycynie uważa się, że częste spożywanie czarnej fasoli przeciwdziała przedwczesnemu siwieniu włosów.  Dodanie do mięsa przyprawionej mielonej słoniny uwydatni smak chili con carne.    







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz