niedziela, 21 czerwca 2015

Mielone z białą kaszą gryczana w greckim sosie

          0,5 kg. mielonego mięsa przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, kurkumą, majerankiem, rozmarynem, cząbrem, czosnkiem niedźwiedzim, 1 łyżeczką gotowej przyprawy curry, wbić 1 jajko, wlać 1 szklankę zimnej wody, dodać 0,7 szklanki drobno startego żółtego sera - całość dokładnie wyrobić. Odstawić na 1 godzinę. Z mięsa zrobić hamburgery - smażyć z obu stron na rozgrzanym gęsim smalcu, a następnie dopiekać w piekarniku 20 minut.
         Białą (niepaloną) kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem.
         Do gotowego przecierowego sosu greckiego (ser feta, suszone pomidory, oliwa z oliwek extra virgin, zielona papryka, czarne oliwki, ocet winny oraz zioła) dodać szklankę wody - wymieszać i podgrzać.
         Kotlety mielone podawać posypane żółtym serem wraz z białą kaszą gryczaną polaną sosem greckim.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz