czwartek, 4 czerwca 2015

Kalarepowa

          Z całego kurczaka, soli himalajskiej, kurkumy, ziela angielskiego i liści laurowych  oraz 4 litrów wody poprzez 2-godzinne gotowanie przygotować wywar. Następnie dodać do niego marchew, seler i pietruszkę korzeniową, uprażoną nad ogniem cebulę, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kalarepę. Gotować jeszcze 20 minut.
         Zupę podawać ze śmietaną.
Uwagi: Kalarepa jest odmianą kapusty warzywnej. Ma smak kapuścianych głąbów, stąd też w zupie będzie wyczuwalny smak kapuśniaku. Kalarepa jest bogatym źródłem witaminy C -100 gram tego warzywa zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Jak ktoś lubi kapuściane głąby (kaczany), to kalarepa, po obraniu będzie, mu smakowała na surowo.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz