środa, 17 czerwca 2015

Gulasz z soczewicą po węgiersku

         Około 0,5 kg. mięsa pokroić w kostkę, posolić, dodać biały mielony pieprz, obtoczyć w mące i smażyć na rzepakowym oleju w sporym garnku na złoty kolor. Następnie mięso podlać wrzącą wodą, przemieszać i gotować do miękkości. W międzyczasie do potrawy dodać 2 łyżki łagodnej pasty paprykowej, kurkumę, mieloną słodka czerwoną paprykę, oregano i tymianek. Jak mięso będzie miękkie do garnka dodać przepłukaną czerwona soczewicę (1 szklanka), a po około 25 minutach sos pomidorowy ( w mojej wersji składający się z siekanych pomidorów, przecieru pomidorowego, oliwy z oliwek, sera pecorino z mleka koziego,ziół, papryczki chili) - całość gotować jeszcze 7 minut.
         Gulasz podawać z kolorowym ryżem, posypany czosnkiem niedźwiedzim.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz