czwartek, 18 czerwca 2015

Pizza z ziemniakami i kaszanką

          Przygotowanie ciasta: 1/2 opakowania świeżych drożdży wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody, 1 łyżką pszennej mąki oraz 1 łyżeczką cukru - pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie do swobodnie wymieszanych 3 szklanek mąki pszennej, 1 łyżeczki soli morskiej, 1 szklanki ciepłej wody dodać przygotowany drożdżowy zaczyn oraz kilka łyżek oliwy z oliwek extra virgin - wszystko dokładnie wyrobić i pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu pod przykryciem.
          Na farsz do pizzy zetrzeć polskie sery edamski i kasztelański, pokroić w plastry ugotowane ziemniaki i dobrej jakości kaszankę.
          Przed upieczeniem: ciasto rozwałkować, polać oliwą z oliwek extra virgin, układać na nim plastry ugotowanych ziemniaków oraz  kaszanki, posypać tymiankiem, a następnie wszystko posypać startymi serami. Pizzę piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 220 stopni około 15 minut.
Uwaga:  Jest to pizza bez sosu pomidorowego. Jeżeli ciasto na pizzę klei się - dodać mąkę, gdy jest zbyt suche -  dodać wodę. 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz