wtorek, 25 sierpnia 2015

Barszcz na zakwasie

          Przygotować wywar mięsno-warzywny. W dużym garnku przez 1 godzinę gotować kaczą szyję przyprawioną solą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, kurkumą, oregano, gałązką rozmarynu, utartymi ząbkami czosnku, ziarnami czarnego pieprzu. Po tym czasie do zupy dodać włoszczyznę: obrane i pokrojone w kostkę ziemianki, opaloną nad ogniem cebulę, obraną pietruszkę oraz kawałek także obranego selera - gotować około 20 minut. Następnie zupę uzupełnić przepłukaną szklanką kaszy jęczmiennej - gotować 15 minut. Po tym czasie do zupy dodać smak z gotowanej poprzedniego dnia wieprzowej polędwicy i następnie, ewentualnie, całość doprawić solą i pieprzem - wyłączyć. Wówczas do zupy wlać około 0,5 litra zakwasu na barszcz (woda, buraki, czosnek, sól, naturalne przyprawy) - wymieszać.
         Zupę podawać z płatkami bazylii i naturalnym jogurtem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz