poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Pieczone ziemniaki

           2 kg. obranych ziemniaków oraz 2 przekrojone cebule umieścić w garnku żeliwnym i przyprawić kilkoma ząbkami pociętego czosnku, gałązką rozmarynu, kwiatami majeranku, odrobiną soli oraz przyprawą do ziemniaków (sól, czosnek, kolendra, słodka papryka, cebula, kminek, liście kopru, majeranek, cząber, nasiona kopru, czarny pieprz, chili).  Następnie wszystko podlać olejem rzepakowym, delikatnie przemieszać, garnek przykryć pokrywką i piec w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny. W połowie pieczenia do garnka dorzucić pokrojone kiełbaski oraz surowe i upieczone kotlety wieprzowe.
           Upieczone ziemniaki, kotlety i kiełbaski podawać ozdobione świeżą bazylią wraz z domowym leczo, tartymi ogórkami z jogurtem  oraz kompotem z aronii.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz