sobota, 8 sierpnia 2015

Ziołowe filety z piersi kurczaka ze śmietanowo-miodowo-sojowym sosem

             Jest upalnie, ma być więc krótko i dietetycznie.
1. Filety z piersi kurczaka przyprawić solą, kurkumą, granulowanym czosnkiem, rozmarynem oraz innymi ziołami (oregano, bazylia, szałwia, estragon), nasmarować olejem rzepakowym i przełożyć pod przykryciem na 1 godzinę do lodówki.
2. Brokuły krótko obgotować na parze.
3. Kaszę kuskus przygotować zgodnie z przepisem. zajmie to łącznie około 6 minut.
4. Przygotować sos: Na patelni usmażyć na złoto pokrojoną cebule i czosnek, odrobinę posolić i wyłączyć. W kubku połączyć 7 łyżek śmietany, 3 łyżki sosu sojowego i 1 łyżką miodu - zawartość przełożyć na patelnię z cebula i czosnkiem, ponownie umieścić nad ogniem, przemieszać; w razie potrzeby sos zagęścić 1 łyżeczką kaszy manny.
             Grillowane ziołowe piersi z kurczaka podawać z kuskusem oraz brokułami i pokrojonym ogórkiem kiszonym wraz ze śmietanowo-miodowo-sojowym sosem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz