wtorek, 11 sierpnia 2015

Orientalna szynka

              Przygotować marynatę. Połączyć ze sobą 3 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki pikantnego sosu sojowego, kurkumę, czarny pieprz, 5 łyżek soku pomarańczowego oraz 3 łyżki oleju rzepakowego. Szynkę wieprzową natrzeć niewielką ilością soli, a następnie wsmarować w nią przygotowaną marynatę. Mięso przełożyć w szklanym naczyniu pod przykryciem na noc do lodówki.
             Następnego dni mięso wraz z marynatą upiec w piekarniku w temperaturze około 175 stopni (70 minut pieczenia na kilogram mięsa przy powyższej temperaturze).
Po upieczeniu szynka powinna kilkadziesiąt minut odpocząć.
             Mięso podawać z tajskim ryżem jaśminowym, pomidorami, sosem powstałym z pieczenia - posypane niedźwiedzim czosnkiem.
Uwagi: Sos rybny jest przyprawą pochodzącą z Południowo-Wschodniej Azji. Służy do marynowania m.in. mięs, dobrze zastępuje sól, dlatego też marynując mięso w sosie rybnym należy zachować umiar w dosalaniu. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz