niedziela, 9 sierpnia 2015

Placki z czarnuszką oraz paprykowo-pomidorowym dipem

1. Przygotowanie placków. W misce wymieszać i dokładnie wyrobić: 0,3 kg. pszennej mąki, 4 łyżki oliwy z oliwek, trochę ponad 1/2 szklanki wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz odrobinę soli - ciasto w formie kuli pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Po tym czasie kulę podzielić na 2 części, jedną z nich połączyć z 2 łyżkami czarnuszki i zagnieść.
2. Przygotowanie dipu. W foli aluminiowej, oddzielnie upiec 2 oczyszczone, czerwone papryki, 2 pomidory, 2 cebule, kilka ząbków nieobranego czosnku. Po ostudzeniu warzywa bez skórek zblendować łącznie z 3 łyżkami oleju rzepakowego, 1 łyżeczką ostrej oliwy z oliwek chili i odrobiną soli.
3. Zagniecione i "wypoczęte" ciasto podzielić na kilka mniejszych części i każdą z nich rozwałkować na cienkie placki o powierzchni patelni. Następnie placki smażyć na patelni (najlepiej żeliwnej) z dodatkiem niewielkiej ilości oleju po około 3 minuty z każdej strony. Podawać złożone na pół z dipem paprykowo-pomidorowym.
Uwagi: Czarnuszka - przyprawa, lekarstwo na problemy trawienne. Dobrze nadaje się jako dodatek do ciasta na chleb i do twarogu. Jest bogatym źródłem żelaza. Pochodzi z Afryki Północnej.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz