środa, 26 sierpnia 2015

Kukurydziany placek

            Przy pomocy noża wyłuskać ziarna z 2 kolb kukurydzy. W misce połączyć i dokładnie wyrobić: 140 gram mąki kukurydzianej, 140 gram mąki pszennej, 50 gram cukru, 1 łyżkę proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę soli, 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin, 2 rozkłócone jajka i szklankę mleka. Do wyrobionego ciasta dodać ziarna kukurydzy - wymieszać. Okrągłą i płaską formę do pieczenia wysmarować masłem, przelać na nią kukurydziane ciasto i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni około 30 minut.
            Placek podawać z keczupem, marynowanymi ząbkami czosnku oraz kaparami lub na słodko np. z dżemem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz