niedziela, 3 maja 2015

Amor pomidor

             1/4 kaczki zalać 4 litrami zimnej wody i zagotować. Następnie posolić, dodać kurkumę, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, oregano, 3 pokrojone ząbki czosnku - gotować 60 minut. Po tym czasie do wywaru dodać obraną marchew i pietruszkę, 100 gram przepłukanego brązowego ryżu, tymianek, rozmaryn, czarny mielony pieprz, szczyptę cynamonu, 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru i gotować kolejne 30 minut. Wówczas do zupy dodać koncentrat pomidorowy i całość gotować jeszcze 15 minut.
             Zupę pomidorową podawać z naturalnym jogurtem i pociętym szczypiorkiem.
Uwagi: Zupa pomidorowa na kaczce jest tłusta, jogurt przełamuje tłustość zupy. Dodanie do niej cynamonu i imbiru powoduje, że staje się rozgrzewająca. Do zupy można także dodać żółty ser  lub/i odrobinę pasty chilli.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz