sobota, 16 maja 2015

Królik w śmietanie

         Tuszkę królika bez podrobów, umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w podobnej wielkości porcje, przyprawić solą, czarnym mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem, nasmarować olejem rzepakowym i przełożyć na noc do lodówki.
         Następnego dnia w dużym garnku podsmażyć 3 pokrojone w paski szalotki, 1 czerwoną cebulę, dodać kawałki zamarynowanego królika - smażyć 7 minut. Po tym czasie do garnka włożyć gałązkę rozmarynu, przyprawić kurkumą, oregano, tymiankiem, zielem angielskim, kminkiem, dolać 1,2 litra wrzącej wody i gotować 70 minut na małym ogniu pod przykryciem. Następnie do garnka wlać 1 łyżkę soku z cytryny - gotować ostatnie 10 minut.
         Przygotowanie sosu: Powstały z tuszenia królika sos odcedzić i przelać do innego garnka. Do sosu przy pomocy trzepaczki wmieszać 1 opakowanie śmietany, a następnie 4 łyżki kaszy manny -semoliny i cały czas mieszając zagotować.
        Na blasze grillować na złoto-brązowo pokrojone i lekko posolone pieczarki.
        Kaszę bulgur, po uprzednim wielokrotnym przepłukaniu, ugotować zgodnie z przepisem.
        Na talerz wyłożyć porcję kaszy bulgur, kawałek królika, obficie polać je sosem, dodać także ekologiczną kapustę kiszoną z grillowanymi pieczarkami.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz