środa, 20 maja 2015

Pieczony bakłażan z czosnkiem niedźwiedzim

             Bakłażana pokroić w plastry, oprószyć solą i pozostawić na 1 godzinę celem pozbycia się goryczy. Następnie plastry umyć, osuszyć i grillować na patelni z obu stron.
             Na natłuszczonej blasze kłaść plastry bakłażana, na nich pomidory przyprawione czosnkiem niedźwiedzim, cząstki marynowanej szalotki, dalej plastry sera feta i na wierzch po 2 krople smakowej oliwy z oliwek chilli.
             Zapiekać w piekarniku w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem około 25 minut - aż ser nabierze złotego koloru.
Uwagi: Czosnek niedźwiedzi posiada właściwości czosnku pospolitego. Przewyższa go jednak zawartością związków siarki - korzystnie wpływających na układ sercowo-naczyniowy, pokarmowy, a także pomaga zwalczać wirusy, bakterie czy drożdżaka Candida albicans, odpowiedzialnego za grzybicę. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz