niedziela, 24 maja 2015

Sałatka z solonymi sardelami na domowym chlebie słonecznikowym

         Rożne rodzaje karbowanych sałat umyć, wysuszyć i przełożyć do dużej miski. Do sałat dodać pokrojone ogórki, pomidory, grecki podpuszczkowy ser feta (z mleka owczego 90% i koziego 10%) oraz przepłukane i osuszone sardele - całość przyprawić zieloną czubricą. Przygotować sos: dokładnie wymieszać ocet jabłkowy, cukier i olej arachidowy. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i delikatnie wszystkie składniki przemieszać.
        Sałatkę podawać na domowym chlebie słonecznikowym.
Uwagi: Sałatki nie solimy - sól znajduje się w fecie i sardelach.
             Sardele (fr. anchois, hiszp. anchova, ang. anchovy) to niewielkie rybki żyjące w ławicach m.in. w Atlantyku i Morzu Śródziemnym, do kupienia najczęściej mocno solone w zalewie z oliwy z oliwek. Mają przeróżne zastosowanie, np. jako dodatek do sałatek, pizzy, składnik sosów, można też zjadać je na kromce grillowanego chleba. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz