wtorek, 19 maja 2015

Orientalne wieprzowe koltleciki

               0, 75 kg. mielonego mięsa wieprzowego z łopatki nieznacznie posolić, dodać pieprz cayenne, kurkumę, odrobinę cynamonu, granulowany czosnek, tymianek, oregano, rozmaryn oraz połowę wcześniej namoczonej pszennej bułki. W moździerzu z 2 łyżkami oleju utrzeć kawałki świeżego imbiru, kmin rzymski, ziarna kolendry i tak  powstałą emulsję dodać do mięsa. Do mięsa wlać także 3/4 szklanki zimnej wody oraz pokrojony świeży koperek i wszystko dokładnie wyrobić. Następnie formować kotlety i smażyć je na smalcu z obu stron po kilka minut, a potem  dopiekać w piekarniku około 30 minut.
               Kotlety podawać z ziemniakami puree oraz pomidorami marynowanymi w soli, czarnym pieprzu, bazylii, cebuli szalotce i oleju arachidowym.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz