Około 80 dkg. zmielonej wieprzowiny/wołowiny dusić w dużym garnku na oleju i jednocześnie mięso rozcierać, aby powstały jak najmniejsze grudki. Następnie posolić, dodać kurkumę, świeży rozmaryn, oregano, kmin rzymski, uprażony na suchej patelni czarny sezam - dusić pod przykryciem, aż mięso nie będzie surowe. Wówczas do mięsa wsypać około 40 dkg. przepłukanego okrągłego włoskiego ryżu (wykorzystywanego do risotto) - 5 minut przesmażyć stale mieszają. Po tym czasie do garnka wlać około 2 litrów wrzącej wody, całość zamieszać i gotować do czasu, aż ryż będzie miękki - bardzo często mieszając. Następnie do przygotowywanej potrawy dodać mieloną słodką paprykę, starty świeży imbir, odrobinę cynamonu, 4 krople tabasco, roztartą suszoną kolendrę i czosnek niedźwiedzi - gotować kolejne 5 minut. Po tym czasie do garnka wlać 0,7 litra przecieru pomidorowego - gotować 7 minut. Po tym do potrawy dodać ziarna słodkiej kukurydzy w puszce i czerwona fasolę - wszystko przemieszać i wyłączyć.
Uwagi: Ilu jet kucharzy tyle jest odmian chili con carne. Ważna jest jednak równowaga smaków. Uzyskamy ją przede wszystkim poprzez dodanie soli, cytrynowo-piekącego świeżego imbiru, tabasco oraz sezamu i cynamonu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz