środa, 13 maja 2015

Grochówka

             Moja ulubiona grochówka jest słodka i ma majerankowy smak.
             Spory kawałek wieprzowych żeberek gotować około 60 minut wraz z solą, kurkumą, rozmarynem, kilkoma ziarnami ziela angielskiego, liśćmi laurowymi oraz 3 pokrojonymi ząbkami czosnku. Następnie do wywaru dodać kawał pietruszki, pokrojoną w kostkę marchew, kilka także pokrojonych w kostkę ziemniaków, 200 gram przepłukanych połówek grochu, cząber i tymianek - gotować kolejne 40 minut. Kilka minut przed wyłączeniem do zupy dodać czarny, mielony pieprz i majeranek oraz wszystko wymieszać.
Uwagi: Groch po ugotowaniu powinien rozpadać się, nie należy jednak gotować go do chwili, aż powstanie z niego puree. Do grochówki można dodać kawałki podsmażonej kiełbasy lub wędzonego boczku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz