poniedziałek, 25 maja 2015

Drobiowe szaszłyki z ryżem basmati

          Dwie piersi z kurczaka pokroić na podobnej wielkości kawałki oraz przyprawić odrobiną soli i cynamonu, mieszanką przypraw curry (kurkuma, kolendra, kozieradka pospolita, imbir, kmin rzymski, sól jodowana, skrobia ziemniaczana, pieprz cayenne), czarnym mielonym pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, oregano, tymiankiem, wmasować w mięso 2 łyżki oleju rzepakowego i przełożyć pod przykryciem na noc do lodówki.
          Następnego dnia na specjalne patyczki nadziewać kawałki zamarynowanego kurczaka, czerwonej papryki oraz czerwonej cebuli. Szaszłyki piec na blasze w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem około 20-25 minut.
          Podawać z ryżem basmati.
Uwagi: Ryż basmati uprawiany jest w Indiach, Pakistanie oraz Bangladeszu. Posiada orzechowy smak, nie klei się, doskonale nadaję się do sałatek.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz