piątek, 15 maja 2015

Obiad ze śledziem

               Przygotować śledzie: płaty śledziowe a'la matias moczyć 3 godziny; najpierw 2 godziny w zimnej, często zmienianej wodzie, a następnie 1 godzinę w wodzie wymieszanej z octem jabłkowym. Po tym czasie śledzie wysuszyć papierowym ręcznikiem, każdy filet pokroić na 3 części, części umieścić w słoiku, dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz sporo pokrojonego świeżego kopru, śledzie zalać olejem rzepakowym, wszystko wymieszać, słoik zakręcić i przełożyć do lodówki na minimum 24 godziny.
               Ziemniaki ugotować i z masłem zrobić z nich puree.
               Carpaccio z buraków przygotować zgodnie z przepisem z 12.05.2015 r.
Śledzie, puree i carpaccio podawać łącznie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz