wtorek, 12 maja 2015

Gulasz z indyka z kaszą oraz carpaccio z buraków

            Przygotować udziec indyka: wyjąć kość (można zamrozić na wywar), zdjąć skórę, mięso pozbawić nadmiaru tłuszczu i pokroić w 2-centymetrowe kawałki. Następnie do indyka dodać odrobinę soli, przyprawę do gyrosu, rozmaryn, cząber, słodką paprykę, majeranek,  pokrojony w plasterki czosnek oraz 2 łyżki oleju rzepakowego i wszystko dokładnie wymieszać. Mięso przełożyć do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie indyka przesmażyć na patelni, następnie przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, aż do przykrycia mięsa i gotować na małym ogniu do miękkości - około 1 godzinę. Powstały sos ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
           Równolegle ugotować całe, nieobrane buraki z dodatkiem soli, ziaren kolorowego pieprzu, ziela angielskiego i liści laurowych. Buraki ostudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry. Przygotować marynatę: dokładnie, aż do powstania emulsji wymieszać: 4 łyżki octu jabłkowego, łyżeczkę cukru, 1/2 łyżeczki soli, 7 łyżek oleju arachidowego. Marynatą polać buraki i przełożyć do lodówki na 2 godziny.
          Kaszę jęczmienną wiejską ugotować zgodnie z przepisem.
          Gulasz, kaszę i buraki podawać łącznie.
Uwagi: Olej arachidowy otrzymywany jest z orzeszków ziemnych. Jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-9, zawiera ich około 70%. Polecany jest osobom odchudzającym się, powinien być stosowany na zimno, posiada orzechowy smak.








       

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz