piątek, 22 maja 2015

Pieczony łosoś

             Z filetu z łososia norweskiego zdjąć skórę, przyprawić rybę z obu stron solą, białym pieprzem, granulowanym czosnkiem, oregano,bazylią, nasmarować olejem arachidowym  i przełożyć do lodówki na noc. Następnie zamarynowanego łososia podzielić w poprzek na równe części i umieścić je na blasze do pieczenia - piec w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem około 25 minut.
            Ziemniaki ugotować, dodać do nich kawałek masła i granulowany czosnek - zrobić puree.
            Świeżego ogórka pokroić w cienkie plastry, a następnie zalać je marynatą sporządzoną z octu jabłkowego, musztardy chrzanowej, odrobiny soli, przyprawy zielona czubrica, oleju arachidowego i cukru. Marynata powinna być słodko-kwaśna.
Uwagi: Skórę z ryby zdejmujemy od strony ogona i za niego trzymając - przesuwając ostry, giętki nóż między skórą a mięsem ryby - aż do drugiego końca. Wraz z nabyciem praktyki nauczymy się tak zdejmować skórę, aby nie pozostał na niej nawet drobny kawałek rybiego mięsa.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz