środa, 11 lutego 2015

Grandmother's potatoes, czyli babcine ziemniaki

Babcine ziemniaki królują na Podlasiu. Z okazji ich wypieku odbywają się nawet coroczne mistrzostwa świata.
Moja wersja jest...........moją wersją, uwzględnia jednak podstawowe założenia.
1,5 kg. ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach lub w odpowiednim urządzeniu. Posolić i podsmażyć 30 dkg, np.: surowego boczku, podgardla, tłustej łopatki wieprzowej. Starte ziemniaki połączyć z mięsem, dodać 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, sporo majeranku, lubczyku i z umiarem soli - wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec 1,5 godziny bez przykrycia w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160 stopni. Podawać koniecznie z sosem grzybowym lub pieczarkowym oraz  natką pietruszki.
Uwaga:  Mięso można zastąpić wędzonym  boczkiem lub/i parzoną kiełbasą, np.: podwawelską lub toruńską. Gotowy sos pieczarkowy kupiłem w sklepie. Dodałem jednak do niego grillowane pieczarki. 

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz