Moja wersja jest...........moją wersją, uwzględnia jednak podstawowe założenia.
1,5 kg. ziemniaków zetrzeć na tarce o małych oczkach lub w odpowiednim urządzeniu. Posolić i podsmażyć 30 dkg, np.: surowego boczku, podgardla, tłustej łopatki wieprzowej. Starte ziemniaki połączyć z mięsem, dodać 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, sporo majeranku, lubczyku i z umiarem soli - wymieszać. Masę przełożyć do formy i piec 1,5 godziny bez przykrycia w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 160 stopni. Podawać koniecznie z sosem grzybowym lub pieczarkowym oraz natką pietruszki.
Uwaga: Mięso można zastąpić wędzonym boczkiem lub/i parzoną kiełbasą, np.: podwawelską lub toruńską. Gotowy sos pieczarkowy kupiłem w sklepie. Dodałem jednak do niego grillowane pieczarki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz